Datorspel - roliga spelActionspel, äventyrsspel och rollspel (RPG)

Innan vi går in på vad som är roligt med datorspel kommer vi att presentera några exempel på genrer inom datorspel. Vi vill också tillägga att är du ute efter spelsidor så kommer vi inte att ta upp så mycket om det här. Beteckningarna är tagna från Monstermassakern - Datorspelens lockande värld av Jan Christofferson. Han använder en sorts blandning av engelska och svenska i sina benämningar.


Actionspel

I dessa spel händer det mycket hela tiden och det ingår nästan alltid någon form av våld. Man behöver sällan tänka speciellt mycket och det förekommer för det mesta färre mysterier och liknande än i äventyrsspelen och rollspelen.


Några undergenrer är:

Plattformsspel – Tredje person-perspektiv. Man ser gubben och banan från sidan och spelen går ut på att hoppa på plattformar (och därigenom undvika att trilla ner i stup) och försvara sig (t.ex. skjuta).
First person shooter – Första person-perspektiv. Man ser sitt vapen och sina händer men ingenting mer. Man får känslan av att ”vara” gubben eftersom man ser alltihop från dennes ögon.
Fighting – Tredje person-perspektiv. Fightingspelen går i högre grad ut på slagsmål än att hoppa på plattformar (även om detta förekommer). I många fall kan man spela två mot varandra. Det är vanligt att det förekommer olika specialslag och -sparkar som man får fram genom knappkombinationer.


Äventyrsspel

I den här typen av datorspel gäller det bl.a. att lösa mysterier, samla föremål och prata med andra karaktärer. Strider kan förekomma men de är ofta underordnade. Mycket text är också vanligt.


Strategispel

I den här typen av datorspel finns sällan någon speciell huvudperson. Istället styr man flera karaktärer eller inga karaktärer alls. Man spelar alltså ofta ”sig själv” och tar rollen som krigsplanerare, stadsplanerare, restaurangchef eller liknande. Ett strategiskt tänkande är förstås genomgående.


Rollspel (RPG)

Rollspelen har inte sällan stora likheter med äventyrsspelen. Karakteristiskt för den här typen av spel är dock olika sorters ”poäng”: hälsopoäng, stridspoäng, försvarspoäng m.m. Dessa ökar ju längre in i spelet man kommer. Det brukar gå till så att man erhåller erfarenhetspoäng efter en strid och när man uppnått ett visst antal kommer man upp till en sorts duglighetsnivå (kallas för ”level”) då man blir starkare, dvs. de andra poängsummorna ökar. Inte sällan finns olika sorters karaktärer som skiljer sig på vissa punkter att välja bland.


Andra typer av datorspel är: Sportspel, pusselspel, racingspel och simulatorer.Tillbaka till Datorspel