Datorspel - roliga spelOm datorspelande

Nedan presenteras respektive intervjupersons favoritspel som legat till grund när jag undersökt vad som är roligt med deras datorspelande. Inom parentes står vilken maskin spelet tillhör (t.ex. Nintendo) och efter det står genren och undergenren (t.ex. action – plattformsspel).

Datorspelens minne brukar anges i bitar. Nintendo är en 8-bitarskonsol medan Super Nintendo och Sega Megadrive är 16-bitarskonsoler. Spelen till de två sistnämnda är således mer avancerade än spelen till Nintendo. Vad gäller PC-spelen kan givetvis många utav dessa även spelas till Macintosh men för enkelhetens skull kommer de att benämnas PC-spel eftersom det är en allmän term som ofta används i dagligt tal. De PC-spel som anges i denna uppsats är något mer avancerade än spelen till 16-bitarskonsolerna. De flesta datorspel utvecklas i USA och Japan. All förekommande text i spelen nedan är på engelska.


Johannas datorspel

Bubble Bobble (Nintendo): Action – Plattformsspel. Detta datorspel kan man spela antingen själv eller samtidigt med en kompis. Spelaren ser huvudpersonen från sidan. Man spelar en liten drake som skjuter bubblor på fiender. När fienden är instängd i en bubbla spräcker man den och fienden dör och lämnar efter sig ”bonusar” i form av frukter, godis m.m. Ibland dyker även olika föremål upp, t.ex. skor som gör att man kan springa snabbare eller kors som hjälper till att utplåna fienderna. Banorna är väldigt korta och består av en enda skärm, dvs. man springer inte vidare utan ser alla förutsättningarna direkt. När alla fiender är dödade på en bana kommer man till nästa. Efter 100 banor kommer en slutboss och sedan körs spelet om. Efter ytterligare 100 (som är snarlika de första) kommer slutbossen igen.


Little Nemo The Dream Master (Nintendo): Action – Plattformsspel. Spelet bygger på den klassiska tecknade serien Lille Nemo i Drömrike av Winsor McCay. Man ser gubben från sidan. Det har åtta banor och varje går ut på att hjälpa Nemo att hitta ett visst antal nycklar för att kunna låsa upp en dörr i slutet av banan. För att göra detta måste man muta olika djur med godis så att de låter en rida på dem. En del nycklar går bara att komma åt om man rider på ett visst djur. På sista banan letar man inte efter nycklar utan ska i stället besegra två minibossar och en slutboss.


Zelda 3 – A Link To The Past (Super Nintendo): Äventyrsspel. Huvudpersonen heter Link och är den utvalde som ska rädda landet Hyrule från den onde Ganon och hans kumpaner. Man ser hela spelet snett uppifrån. Spelet har en stor mängd delmål som t.ex. att hitta tre medaljonger och rädda ett flertal jungfrur. För att kunna göra det måste man leta efter speciella föremål och klara ett antal grottlabyrinter med allehanda klurigheter och minibossar. Delmålen presenteras allteftersom man spelar men vissa föremål går att ta i den ordning man vill. Det krävs både flinkhet i fingrarna och visst logiskt tänkande för att klara spelet. Även detta spel har en slutboss.


datorspel Nintendo


Christines datorspel

Street Fighter 2 (Sega Megadrive): Action – Fighting. I Street Fighter 2 ser man sig själv från sidan. Det här datorspelet kan spelas antingen av två personer som går flera matcher mot varandra eller ensam. I båda fallen väljer man huvudperson mellan åtta slagskämpar. När man spelar ensam möter man först de sju andra motståndarna som då är datorprogrammerade, man mot man, på en kort bana. När man har besegrat alla dem kommer man vidare till ytterligare fyra andra motståndare och först när man besegrat dem har man klarat spelet. Varje slagskämpe har sina speciella slag, sparkar och vissa kan även använda magi. För att framkalla dessa drag måste man trycka en snabb knappkombination som i vissa fall kan vara ganska svår att lära sig.


Warcraft (PC): Strategispel. Spelet går ut på att man ska bygga upp diverse byggnader, utrusta krigare och helt enkelt bygga upp en armé. Sedan ska man utrota sina fiender. Det finns en mängd olika uppdrag som mestadels går ut på att döda den andra armén men det kan också gå ut på att hämta ett föremål (och på vägen dit måste man kriga för att komma fram). Spelet har olika svårighetsgrader, skillnaden mellan graderna är att fienden är starkare ju högre svårighetsgraden är.


Super Mario Bros (Nintendo): Action – Plattformsspel. Spelet Super Mario Bros ses från sidan. Man spelar den lilla rörmokaren Mario som ska försöka rädda en prinsessa som har blivit kidnappad av en elak drake. Genom att slå sönder tegelstenar hittar Mario svampar som gör att han blir större och tål en till träff, blommor som gör att han kan skjuta eldbollar, stjärnor som gör honom odödlig i några sekunder och mynt som ger poäng och dessutom ett extraliv vid 100 stycken. Man försvarar sig genom att skjuta eller hoppa på fienderna. I slutet av varje bana går man rätt in i mål men var fjärde bana är en borg där man ska besegra en drake i tron om att hitta prinsessan, som dock inte dyker upp förrän i den sista, rejält mycket svårare borgen.


Johans datorspel

Quake (PC): Action – First person shooter. Man går omkring i en 3D-värld och plockar upp vapen, skjuter och hoppar. Spelet ses så att säga inifrån gubben man spelar med. När man spelar singleplayer går man igenom olika episoder med ett visst antal banor. I slutet av vissa episoder finns det en miniboss och i slutet av den sista en slutboss. När man spelar multiplayer går det bara ut på att plocka upp vapen och döda varandra.


Fallout 2 (PC): Rollspel. Man ser sig själv uppifrån. I spelet finns två huvuduppdrag: Det första är att hitta ett vattenchip för att rädda sitt folk och det andra är att döda en gubbe som försöker ta över världen med sina onda soldater. Vid sidan av dem finns hundratals andra mindre uppdrag. Under spelets gång kan man köpa prylar eller få saker då man dödar folk. Man bygger upp gubben genom att klara de mindre uppdragen. Ju mer man uträttar desto mer poäng får man och gubben blir bättre. Det finns alltså ingen klassisk poängräkning för poängens egen skull utan den är endast till för att bygga upp gubben.


Diablo (PC): Rollspel. Man ser sig själv halvt uppifrån, halvt från sidan och går omkring i en medeltida värld. I spelet finns bara ett enda stort uppdrag – att döda Diablo. Vid sidan om finns några få, mindre uppdrag. Under spelets gång köper man saker, får poäng genom att delta i strider och bygger på så sätt upp gubben. Man hittar även böcker och lär sig magi som man använder för att hela sig själv eller för att slåss i strid. Minibossar finns i slutet av några utav de mindre uppdragen. Diablo är alltså slutbossen. Man erhåller poäng vid strider och dessa är till för att bygga upp sin gubbe. Detta spel går även att spela i multiplayer. Då löser man uppdragen tillsammans men man kan också välja att strida mot varandra.


Olofs datorspel

Castlevania (Nintendo): Action – Plattformsspel. Huvudpersonen har en piska som vapen och slår ihjäl monster. Förutom detta kan han inte göra mycket mer än att hoppa och använda andra vapen. Spelet har ca sex skräckinspirerade banor med en miniboss i slutet av de fem första och två slutbossar (varav en utav dem är Dracula) i slutet av den sista.


Mega Man (Nintendo): Action – Plattformsspel. Huvudpersonen är en liten blå robot som i stort sett bara kan hoppa och skjuta. När spelet börjar väljer man vilken utav sex olika minibossar man vill möta och varje miniboss har en egen bana där man besegrar fiender och hoppar över stup. När man klarat en miniboss får man dennes vapen (som man kan använda mot andra fiender) och när alla är avklarade kommer man till en sista bana som i sin tur är uppdelad i flera mindre banor med ytterligare minibossar (man kan inte välja ordningen på dessa). På sista delbanan besegrar man slutbossen.


Half-Life (PC): Action – First person shooter. Man ser spelet inifrån gubbens ögon i 3D precis som i Quake. Även här går man omkring och plockar upp vapen, skjuter och hoppar. När man spelar i singleplay går man igenom en mängd olika banor. Det finns inga direkta minibossar, men då och då stöter man på lite större monster som är svårare än de vanliga fienderna mitt i banorna och dessa måste besegras för att man ska komma vidare. I slutet finns en slutboss. När man spelar multiplay ska man i princip bara plocka upp vapen och skjuta varandra.


Nu kan vi gå närmare in på vad dessa personer gillar med datorspelande.Tillbaka till Datorspel