Datorspel - roliga spelGamla datorspel och nostalgi

Trots att datorspelsmediet är så ungt pratas det redan om nostalgi i samband med datorspel. De gamla Commodore 64-spelen och Nintendos 8-bitarsspel har nått kultstatus främst bland dem som var barn på 80-talet och nu är vuxna. Många sidor på Internet hyllar de gamla spelen och man kan även ladda ner s.k. emulatorer och spela olika konsolspel på sin dator.

Johan och jag pratade en stund om gamla goda spel och nostalgi. Han brukade ibland plocka upp ett gammalt spel han spelat i början av sitt spelintresse, mest för att se hur spelet egentligen var och jämföra med hur han sett på det för länge sen. Han nämnde också att han förmodligen alltid skulle tycka att Quake var det roligaste spelet, att vissa datorspel aldrig skulle förlora sitt underhållningsvärde medan andra endast skulle vara värda att spela för nostalgins skull.

Olof funderade en stund över varför han valt att ta upp just Mega Man och Castlevania som sina favoritspel och kom fram till att det nog till stor del var av nostalgiska skäl, att det var mycket därför de överlevde än idag. Han hade helt enkelt fastnat för dem under den tid i livet då han var mest intresserad av datorspel. Andra nyare spel som han tyckt var väldigt roliga när de kom men som senare hade blivit plagierade flera gånger om (t.ex. Doom) hade han inte spelat sedan dess.Tillbaka till Datorspel